Contact Katya Lekova on Facebook
or
Press "Like" to follow Katya Lekova on Facebook
April 16 - May 4, 2019

Inspiration

Exhibition at Evdokia Art Glass Gallery
Катя Лекова споделя любовта си към химията с тази към живописта, като това споделяне е паралелно във времето и продължава повече от 45 години.

В тази изложба-проект тя показва 30 картини, които са от последния й - трети период на нейното творчество. Картините са рисувани с алкидни бои, напластявани върху стъкло. Методологията се основава на опита й при използване на маслени и пастелни бои.

В настоящата изложба Катя Лекова показва красотата, която ни заобикаля навсякъде, но ние не винаги я забелязваме. Тя черпи вдъхновение от: Природата, гения на майсторите на четката, културно-историческото ни наследство, далечни пътешествия и др. и класифицира картините, в съответствие с тези направления.

Авторката се гордее с римските мозайки от късната античност (1-6 век), открити по българските земи и пресъздава някои от тях върху стъкло. За целта посещава „Малката Базилика", Пловдив, Вила „Армира", Ивайловград, „Музей на мозайките", Девня, Обекти в София, притежаващи такива експонати (НИМ, Археологическия музей с Подземния музей към Св.София). Тя изпитва възторг от тези великолепни мозайки. Посещава и Сицилия, за да се запознае с римските мозайки в Армерина - „Вила Романа", от 4в. Съпоставя използваните материали и начина на съхранение на българските и италиански мозайки.

Надявам се, че посетителите на тази изложба ще открият нещо от своя духовен свят.
Изложбата се състоя от 16 април до 6 май 2019 г., в Галерия Евдокия Арт Глас, ул. Раковски 120, София.
September-November 2017

Home exhibition


With kind regards to the owners of the paintings

November 24, 2017

Private Exhibition, Boyana

Photos by: Katya Lekova. @All rights reserved | GL Design Studio
All photo and video materials belong to Katya Lekova and are used for demonstration purposes only. Any display and use of pictures of artworks must be done after written approval of the Artist